#2 Kurczak w sosie słodko-kwaśnym


       Ta podróż jest mała. Mała, bo jedynie trochę nawiązuje do kuchni orientalnej. To zasługa imbiru, sosu sojowego i chilli. Przenieśmy się w naszej kuchni do smaków, które teoretycznie są nam dalekie.
Eksperymenty w kuchni są czymś, czego każdy z nas musi spróbować. Urozmaicanie przepisów do takiego stopnia, że powstaje coś zupełnie nowego... wyjątkowego. Dzisiaj będziemy łączyć słodkie z kwaśnym? Pomyślicie - to wszyscy już znają - owszem, ale za każdym razem możemy urozmaicać dania, które serwujemy.
Bawmy się smakami, dorzucajmy coś od siebie, próbujmy! To gwarantuje świetną zabawę i odkrywanie wielu, niespotykanych dotychczas, połączeń.

Ruszamy z kurczakiem słodko-kwaśnym.

Mała podróż w naszej małej kuchni rozpoczęła się po powrocie do domu i skończyła niedługo później, bo to całkiem szybkie danie. Co najważniejsze może zaskoczyć niejednego 'wymagającego' smakosza. Delikatny, a zarazem mający to "coś". Wyruszycie w tę wyprawę razem z nami? :)



Składniki, które będą potrzebne:

- 500g piersi z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 papryka zielona
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 świeżego ananasa (zamiennie może być ananas z puszki - 1/2 opakowania)
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: chili, papryka ostra, sól, pieprz

Dodatki:

- biały ryż


Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka pokrój na cienkie paseczki bądź w małą kostkę. Obtocz je w mielonej papryce ostrej, dodaj szczyptę soli, wsyp mąkę
2. Paprykę, marchew, cebulę, ananasa pokrój w paseczki i wymieszaj z łyżeczką chili


3. Rozgrzej olej na patelni (przydaje się WOK), wrzuć na nią kurczaka i obsmażaj go na niewielkim ogniu
4. Przygotuj roztwór: sok z cytryn, limonki, cukier trzcinowy i sos sojowy - wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj
5. Od czasu do czasu mieszając kurczaka po około 15-tu minutach dodaj na patelnię warzywa. Smaż wszystko razem przez około 5-7 minut, po tym czasie dodaj starty imbir i czosnek.
6. Wlej przygotowany roztwór i poczekaj, aż wszystko się zagotuje
7. Podawaj z ryżem




     Nie powiecie mi chyba, że ta podróż nie była przyjemna? Do tej pory czuję ten wyjątkowy zapach i cudowny aromat.

Może, aż za szybko dobiegła końca?
Nic straconego, już niebawem kolejna podróż, która zabierze nas w (nie)znane!


 


Komentarze