#3 Indyjski zawrót głowy




Indie... piękny kraj, zaskakujące tradycje, nieznana dotąd kultura, ale przede wszystkim - co ważne dla nas - pyszne jedzenie!

Chociaż nie w każdym regionie jest spokojnie, to dzisiaj chcemy Was zabrać w podróż pełną smaków i inspiracji.

*

*

Bombaj lub Mumbaj - jak kto woli, co kto wybiera. Zapewne widzieliście mnóstwo restauracji, które w swojej nazwie zawierały właśnie to miasto. Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?
Nie bez przyczyny mówi się, że jest to jedna z najzdrowszych kuchni świata - nie mylić z "najlżejszą". Baranina, jagnięcina, mięso kozie i drób to charakterystyczne główne składniki dań indyjskich. Do tego spora ilość warzyw i aromatycznych przypraw, a całość podawana z ryżem lub 'chlebkami' - Naan. Pomimo tego, że kuchnia może nam się wydawać ciężkostrawna (i po części słusznie) to przyprawy, które królują w tej kuchni dobrze wpływają na trawienie.
Kuchnia hinduska słynie z dobroczynnych przypraw. Jakich?
Kurkuma, kmin, kolendra, imbir, koper włoski, kardamon czy cynamon to przyprawy, które świetnie wpływają na trawienie, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Urozmaicenie naszego jadłospisu o te przyprawy, dobrze wpłynie na nasze samopoczucie.

Dzisiaj zabieramy Was w podróż, której głównym celem jest ButterChicken - klasyczne danie indyjskie. Aromatyczna potrawa, której podstawą jest kurczak. Serwujemy go z maślanym, gęstym sosem i ryżem basmati.

Gotowi? Zaczynamy!

Składniki:

- 500g piersi z kurczaka
- starty imbir
- 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- jogurt naturalny (gęsty, może być typu greckiego)
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- ok 100g orzechów nerkowca
- puszka pomidorów krojonych
- mały kubeczek śmietanki kremówki
- olej kokosowy
- 1 łyżka masła
- przyprawy: imbir, sól, pieprz, garam masala, kmin rzymski, kolendra, kurkuma, chili - po 1/2 łyżeczki (garam masala - ok 2 łyżki)
- dodatki: ryż basmati lub chlebki naan


Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka kroimy w sporą kostkę, doprawiamy i odstawiamy w marynacie na około dwie godziny do lodówki (im dłużej będziemy trzymali kurczaka w marynacie przed jego wysmażeniem tym intensywniejszy będzie jego smak - zaleca się odczekać całą noc). Marynata: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, po 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu, kolendry, kurkumy, garam masala, chili; 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego

2. W garnku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oleju kokosowego, łyżkę masła i podsmażyć pokrojoną wcześniej cebulę i ząbki czosnku. Dodać pomidory z puszki, starty imbir i orzechy nerkowca (aby były bardziej miękkie i łatwiejsze w obróbce można je wcześniej namoczyć). Sos doprawiamy przyprawami: po 1/3 łyżeczki: imbiru, kminu rzymskiego, kolendry, kurkumy i chili. Wsypujemy 1 łyżkę przyprawy garam masala. Dolewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody i gotujemy całość na małym ogniu przez 15 minut

3. Zestawiamy garnek z ognia i blendujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy mały kubeczek śmietanki kremówki (aby sos się nie zważył, należy najpierw do śmietanki dodać 3-4 łyżki przygotowanego sosu, porządnie wymieszać i dodać do garnka)

4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmażamy kurczaka z każdej strony. Przygotowane mięso dodajemy do garnka z sosem. Wszystko łączymy ze sobą i czekamy, aż całość się zagotuje

5. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkami naan, posypane kolendrą i posiekanymi orzechami nerkowca











*zdjęcia: pl.freeimages.com

Komentarze