#4 Meksyk - burrito? tortilla?

Podróżujemy kulinarnie po świecie. Stawiamy sobie ciągle nowe wyzwania.
Dodajemy do naszych potraw coraz to nowe składniki. Dzisiaj szalejemy po meksykańsku.
Co pierwsze przyszło Ci do głowy? Sombrero? Tequila? Rodeo?
Nam papryczka chili. Mocno pikantne dania, ostre smaki. Uwielbiamy chili con carne, quesadille i burrito, ale tylko jeśli jest odpowiednio przyrządzone.
Lubimy, szanujemy ich kuchnię i naśladujemy.




Nikomu chyba nie trzeba mówić, że Meksyk ma w sobie 'to coś' - coś tajemniczego i zarazem przyciągającego.

                                                                               *


Jest co zwiedzać, jest na co popatrzeć, jest CO ZJEŚĆ *.* i to jak zjeść.

Skoro chcemy dobrze zjeść to warto dowiedzieć się czego używają tamtejsi kucharze, żeby ich potrawy miały tak wspaniały smak.



                                                                                  *

Podstawą w tej kuchni jest mięso wołowe. Dodatki w postaci fasoli, papryki, pomidorów czy cebuli to nieodłączne składniki kuchni meksykańskiej.
Kto z nas nie zna słynnego sosu guacamole? Awokado - obowiązkowo.
Podstawową przyprawą jest tam chili, używany często anyż, czosnek czy goździki sprawiają, że potrawy mają bardzo wyrazisty smak. Do tego cynamon i wanilia. Dla równowagi używana jest kolendra ze względu na swój łagodny i świeży smak.

W kuchni meksykańskiej spotkamy się również z grillowanym drobiem i rybami.

Dzisiaj chcemy Was zabrać w bardzo przyjemną podróż. Burrito w tortilli to jedno z naszych ulubionych dań tamtejszej kuchni.
Trzymajcie się bo czeka nas ostra jazda :D



Składniki:


- 500g mięsa mielonego, wołowego
- 2 papryki czerwone
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 1/2 puszki pomidorów
- 1/4 szklanki passaty pomidorowej
- przyprawy, po 1/2 łyżeczki: czosnku, pieprzu cayenne, suszonej kolendry, soli, pieprzu czarnego;    1 łyżeczka chili
- oliwa z oliwek do smażenia
- garść startego sera żółtego
- 4 placki tortilli pszennych (możesz kupić albo zrobić samodzielnie, przepis poniżej)


Przygotowanie:

1. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso mielone. Rozdrabniamy je widelcem i lekko podsmażamy.

2. Paprykę, pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa mieszamy w misce z puszką fasoli i kukurydzy. Wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy.

3. Dodajemy warzywa na patelnię i całość smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 18-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

4. Na patelnię wylewamy pomidory z puszki i dodajemy przyprawy.

5. Całość po wymieszaniu zalewamy 1/3 szklanki passaty pomidorowej i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez około 3 minuty.

6. Farsz przekładamy do tortilli i posypujemy z wierzchu żółtym serem. Zawiniętą tortillę smażymy przez chwilę z każdej strony na patelni grillowej.




Smaczna i przyjemna podróż z tego burrito!
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować tortillę pszenną, przepis poniżej :)

Jeśli podróż do Meksyku sprawiła Ci tak wielką przyjemność jak nam pozostań z nami! Być może już niedługo powrócimy do tego kraju spróbować czegoś całkiem nowego.



Tortilla:

- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka oliwy lub masła
- 1,5-2 szklanki gorącej wody
- sól i pieprz do smaku

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i pieprz oraz tłuszcz. Stopniowo wlewaj wodę do miski i mieszaj drewnianą łyżką. Potem zagnieć ciasto tak, aby było jednolite i sprężyste (w zależności od rodzaju mąki być może będzie trzeba jej dosypać, aby ciasto nie kleiło się do rąk).
Odstaw ciasto na około pół godziny.
Podziel na 10-15 części i uformuj z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek.
Smaż na suchej patelni, aż placek zarumieni się z każdej strony.

***Aby tortilla była bardziej sprężysta niż krucha połóż na nią wilgotną ściereczkę.***




* zdjęcia www.freeimages.com

Komentarze