#6 Polędwiczki wieprzowe, proste i syte

Polskie jedzenie to najlepsze co może być.




Nasz piękny kraj obfituje w różne dobrodziejstwa. Od morza przez Mazury, aż po góry. Z każdego regionu możemy wymienić przynajmniej kilka składników, które połączone w całość dają nam możliwość stworzenia przepysznych potraw.

Znalezione obrazy dla zapytania zdjęcia morskiego oka

Ale co może być najlepsze dla Warszawiaków? - Wieprzowina zrobiona po warszawsku.

Przepis mojej babci, ulepszony przez moją mamę, aż w końcu wpadł w moje ręce i stało się... powstało coś co u nas w rodzinie nazywa się "potrawą regionalną naszej rodziny".

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe, aby były soczyste i pełne aromatu? Bardzo szybko i prosto.


Składniki:

- 500g polędwiczek wieprzowych
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- olej kokosowy
- przyprawy: 2 łyżeczki czosnku, oregano, bazylii, pieprzu, papryki ostrej, 1 łyżeczka soli
- dodatkowo do pieczenia świeże warzywa według uznania: np. cukinia, bakłażan, pomidory

Sposób przygotowania:

Polędwiczki nacieramy olejem kokosowym, czosnkiem i przyprawami i odstawiamy w marynacie na około 3 godziny do lodówki. Cebulę kroimy w pióra, warzywa w kostkę. Układamy w brytfance wraz z zamarynowanym mięsem i pieczemy w piekarniku przez około 55 minut, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Pyszne, bo polskie!




Komentarze