#6 Polędwiczki wieprzowe, proste i syte
Polskie jedzenie to najlepsze co może być.
Nasz piękny kraj obfituje w różne dobrodziejstwa. Od morza przez Mazury, aż po góry. Z każdego regionu możemy wymienić przynajmniej kilka składników, które połączone w całość dają nam możliwość stworzenia przepysznych potraw.
Ale co może być najlepsze dla Warszawiaków? - Wieprzowina zrobiona po warszawsku.
Przepis mojej babci, ulepszony przez moją mamę, aż w końcu wpadł w moje ręce i stało się... powstało coś co u nas w rodzinie nazywa się "potrawą regionalną naszej rodziny".
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe, aby były soczyste i pełne aromatu? Bardzo szybko i prosto.
Składniki:
- 500g polędwiczek wieprzowych
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- olej kokosowy
- przyprawy: 2 łyżeczki czosnku, oregano, bazylii, pieprzu, papryki ostrej, 1 łyżeczka soli
- dodatkowo do pieczenia świeże warzywa według uznania: np. cukinia, bakłażan, pomidory
Sposób przygotowania:
Polędwiczki nacieramy olejem kokosowym, czosnkiem i przyprawami i odstawiamy w marynacie na około 3 godziny do lodówki. Cebulę kroimy w pióra, warzywa w kostkę. Układamy w brytfance wraz z zamarynowanym mięsem i pieczemy w piekarniku przez około 55 minut, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Pyszne, bo polskie!
Nasz piękny kraj obfituje w różne dobrodziejstwa. Od morza przez Mazury, aż po góry. Z każdego regionu możemy wymienić przynajmniej kilka składników, które połączone w całość dają nam możliwość stworzenia przepysznych potraw.
Ale co może być najlepsze dla Warszawiaków? - Wieprzowina zrobiona po warszawsku.
Przepis mojej babci, ulepszony przez moją mamę, aż w końcu wpadł w moje ręce i stało się... powstało coś co u nas w rodzinie nazywa się "potrawą regionalną naszej rodziny".
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe, aby były soczyste i pełne aromatu? Bardzo szybko i prosto.
Składniki:
- 500g polędwiczek wieprzowych
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- olej kokosowy
- przyprawy: 2 łyżeczki czosnku, oregano, bazylii, pieprzu, papryki ostrej, 1 łyżeczka soli
- dodatkowo do pieczenia świeże warzywa według uznania: np. cukinia, bakłażan, pomidory
Sposób przygotowania:
Polędwiczki nacieramy olejem kokosowym, czosnkiem i przyprawami i odstawiamy w marynacie na około 3 godziny do lodówki. Cebulę kroimy w pióra, warzywa w kostkę. Układamy w brytfance wraz z zamarynowanym mięsem i pieczemy w piekarniku przez około 55 minut, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Pyszne, bo polskie!
Komentarze
Prześlij komentarz