#7 Greckie wakacje nie wyjeżdżając z domu? Souvlaki
Grecja to jeden z najbardziej pożądanych i wybieranych kierunków na greckie wakacje patrząc na statystyki polskich biur podróży. Skoro sezon wakacyjny właśnie się rozpoczął warto sprawdzić co można zjeść w tym pięknym kraju.
Jedzenie jest pyszne, a zapierające dech w piersiach widoki sprzyjają takiemu wypoczynkowi.
Dzisiaj na ruszt wrzucamy SOUVLAKI. Co to jest? Potrawa regionalna, sycąca i orzeźwiająca. Idealna na gorące dni.
*
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- świeża kolendra
- 200ml jogurtu typu greckiego
- przyprawy: 1 łyżeczka: papryki ostrej, pieprzu zielonego, kolendry suszonej, przyprawy do dań kuchni greckiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do sosu tzatziki (gotowe do kupienia w każdym markecie)
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroić w kostkęi i doprawić przyprawami. Rozgrzać jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelni i zrumienić mięso. Możemy po nakłuwać je na patyczki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej.
2. Warzywa pokroić w drobną kosteczkę - pomidory i pół ogórka zielonego - posypać kolendrą i wymieszać.
3. Przygotować dip: jogurt przelać do miseczki i zetrzeć na tarce pozostałość ogórka zielonego. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką przyprawy do sosu tzatziki. Posypać świeżą kolendrą.
Souvlaki możemy podawać również w towarzystwie pity pszennej, z frytkami bądź dowolnie dobranymi warzywami sezonowymi.
Szybkie i proste danie idealne, aby chociaż w pewnym stopniu wyruszyć w podróż do Grecji we własnym domu.
Przepisy na inne dania kuchni greckiej już niebawem na blogu!
*
*zdjęcia wykorzystane ze stron internetowych
Jedzenie jest pyszne, a zapierające dech w piersiach widoki sprzyjają takiemu wypoczynkowi.
Dzisiaj na ruszt wrzucamy SOUVLAKI. Co to jest? Potrawa regionalna, sycąca i orzeźwiająca. Idealna na gorące dni.
*
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- świeża kolendra
- 200ml jogurtu typu greckiego
- przyprawy: 1 łyżeczka: papryki ostrej, pieprzu zielonego, kolendry suszonej, przyprawy do dań kuchni greckiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do sosu tzatziki (gotowe do kupienia w każdym markecie)
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroić w kostkęi i doprawić przyprawami. Rozgrzać jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelni i zrumienić mięso. Możemy po nakłuwać je na patyczki do szaszłyków i usmażyć na patelni grillowej.
2. Warzywa pokroić w drobną kosteczkę - pomidory i pół ogórka zielonego - posypać kolendrą i wymieszać.
3. Przygotować dip: jogurt przelać do miseczki i zetrzeć na tarce pozostałość ogórka zielonego. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką przyprawy do sosu tzatziki. Posypać świeżą kolendrą.
Souvlaki możemy podawać również w towarzystwie pity pszennej, z frytkami bądź dowolnie dobranymi warzywami sezonowymi.
Szybkie i proste danie idealne, aby chociaż w pewnym stopniu wyruszyć w podróż do Grecji we własnym domu.
Przepisy na inne dania kuchni greckiej już niebawem na blogu!
*
*zdjęcia wykorzystane ze stron internetowych
Komentarze
Prześlij komentarz